Veldsla wordt het meest gebruikt in salades, de mogelijkheden zijn eindeloos, er wordt wel eens gezegd dat veldsla een van de weinige groenten is die werkelijk overal bij smaakt, behalve bij rookworst. Ook heel smakelijk is het gebruik van veldsla als stamppot, maar dan wel vlak voor het opdienen toegevoegd. Dit recept vindt u ook op deze site.

Om te beginnen moet u ervoor zorgen de veldsla voor gebruik voorzichtig met overvloedig water te spoelen en goed uit laten lekken. Een slacentrifuge werkt ook goed om de veldsla te drogen na het wassen. Let op dat de veldsla bij het wassen niet beschadigd, dus niet spoelen onder een harde waterstraal! Voor gebruik en wassen verwijdert u de wortelvoetjes, daar veldsla altijd als hele plant verkocht wordt. In geval van de kortbladige soorten wordt er ook wel voor gekozen de wortelvoetjes te laten zitten en het hele plantje te verwerken.

Per persoon kunt u rekenen op gemiddeld 100-150 gram veldsla wanneer deze gebruikt wordt als hoofdgroente.

Voor ideeën zie onze recepten pagina.